Fizjoterapia ambulatoryjna

Zakres działalności gabinetu fizjoterapii obejmuje diagnozę i terapię wszystkich problemów związanych z narządem ruchu zarówno dzieci jak i osób dorosłych.

Terapeuci pracują metodami:

1. Terapia manualna jest metodą pracy opierającą się na szczegółowym badaniu pacjenta, diagnozie, a następnie leczeniu manualnym. Postępowanie dotyczy pracy ze wszystkimi stawami, strukturami torebkowymi, więzadłami i mięśniami. Terapia manualna jest wysoko wyspecjalizowaną gałęzią fizjoterapii opartą na biomechanice i funkcji układu ruchu człowieka wspartą wiedzą naukową.
  1. Proprioceptywne Nerwowo- Mięśniowe Torowanie (z ang. PNF) Polega ona na torowaniu sprawności układu nerwowo- mięśniowego i przywracaniu utraconej funkcji. W metodzie wykorzystuje się ruchy naturalne, przypominające codzienną aktywność pacjenta. Terapia PNF w założeniu ma być funkcjonalna zgodna z potrzebami chorego i wzorowana na ruchach zdrowego człowieka. Metoda ta skierowana jest do pacjentów neurologicznych, ortopedycznych , w zaburzeniach chodu i równowagi zarówno u dorosłych jak i dzieci.
  1. Kinesiotaping to metoda, która pozwala na osiąganie doskonałych rezultatów terapeutycznych przez działanie sensoryczne specjalnego plastra, w zależności od sposobu aplikacji. Taśmy oddziaływają bezpośrednio na skórę i położone w niej zakończenia nerwowe i receptory bólowe, czucia dotyku powierzchniowego oraz czucia głębokiego.

Aplikacje kinesiotapingu pozwalają na:

• normalizację napięcia mięśniowego
  • wspomaganie osłabionych mięśni
  • korekcję działania mięśni
  • zmniejszenie bólu lub nadwrażliwości czuciowej w skórze i mięśniach
  • likwidację zastojów i obrzęków limfatycznych
  • korekcję niewłaściwych pozycji powierzchni stawowych
  • korekcję ułożenia powięzi i skóry
  • możliwość uzyskania prawidłowej postawy i symetrii ciała poprzez poprawę odczucia kinetycznego położenia ciała
  • poprawę mikrokrążenia

mgr Michał Klimek