Jeden drugiemu

Co to takiego?

Akcja „Jeden – Drugiemu” to inicjatywa polegająca na angażowaniu rodzin fundacyjnych jak również środowiska lokalnego (osoby prywatne, firmy) w pomoc słabszym, uboższym, rodzinom fundacyjnym, które znalazły się w trudnej sytuacji materialno-bytowej.

Ma na celu wsparcie, które jest intencjonalne i krótkotrwałe, a efekty widoczne w krótkim czasie. Pomoc ta kierowana jest do rodzin, w których sytuacja z pewnych przyczyn stała się nie do udźwignięcia. Jest to zatem akcja, w której najważniejsze są wzajemnie wsparcie i integracja. Fundacja jest jedynie pośrednikiem pomiędzy osobami chcącymi pomoc, a tymi które tej pomocy potrzebują.

Co do tej pory udało się zrobić?

1. Dotychczas udało się przeprowadzić kilka niezbędnych remontów, które pozwoliły naszym podopiecznym na życie w przyjaznych, bezpiecznych warunkach. Aby to było możliwe możesz:
    • podarować zbędne materiały budowlane (farby, gładzie, płytki, kleje, lakiery itp.),
    • oddać urządzenia sanitarne, które zagracają twoją piwnicę, a nie zostały nigdy zamontowane (np. umywalka, lustro, półka, uchwyt itp.).
  2. Doposażyliśmy kilka rodzin sprzęty i meble domowe, a więc możesz :
    • podarować meble, które są czyste, niezniszczone i mogą jeszcze komuś posłużyć,
    • oddać pralkę, lodówkę, mikrofalówkę, które posłużą rodzinie z ograniczonym budżetem jeszcze przez kilka lat
    • przekazać sprzęty rehabilitacyjne, produkty chemiczne lub żywnościowe itp.
  3. W ramach wsparcia socjalnego okazjonalnie organizujemy akcje, które przynoszę wymierne korzyści dla wielu rodzin np.:
    • „Święty zbiera na prezenty”,
    • „Prezent pod choinkę”,
    • „Letni kiermasz używanej odzieży” itp.

Jak możesz się zaangażować?

A więc drodzy Rodzice Fundacyjni, ludzie dobrej woli i wielkiego serca !!! Jeśli chcecie przekazać swoją pomoc, sami potrzebujecie pomocy lub wiecie o kimś kto tej pomocy potrzebuje – zapraszamy do kontaktu. Każdy rodzaj wsparcia jest analizowany i przekierowany do najbardziej potrzebujących. Niech akcja „Jeden Drugiemu” będzie ciągle żywa pod dachem Fundacji DOM.

Osoba do kontaktu:
Barbara Zulewska, doradca społeczny Fundacji DOM