Kolorowy korowód #Mądre Pomaganie

Informacja prasowa o Balu Karnawałowym

O ważnych sprawach warto rozmawiać, szukać dobrych rozwiązań i współpracować z innymi na rzecz wspólnego dobra. Pomaganie potrafi jednoczyć i warto skorzystać z każdej okazji by zrobić to mądrze.
Dlatego jak co roku pokażemy Państwu co robimy i dlaczego tak bardzo ważny jest 1% podatku dochodowego dla organizacji pozarządowych.

W relacji online pokażemy jak uczą się samodzielności i pracują nasi podopieczni. Wraz z naszymi Partnerami TAURON i Energetyka Cieplna Opolszczyzny oraz naszymi gośćmi z innych organizacji niosących pomoc zapraszamy na opolski Rynek oraz online do naszych domów w Opolu i Tarnowie Opolskim. Zaczynamy na Rynku ! Bądźcie z nami 25 lutego od 11:00 do 14:00 i online na Fb Fundacji. Korowód odbędzie się pod Patronatem Prezydenta Miasta Opola Arkadiusza Wiśniewskiego. Całe wydarzenie będziecie można śledzić na FB Fundacji https://www.facebook.com/DOMopole.

Tegoroczny korowód odbędzie się pod hasłem #MądrePomaganie.
Każde pomaganie to wielka wartość. My pokażemy jak sprawić, żeby było mądre. Pomagać należy z sercem ale i z rozumem. Pomoc musi być adekwatna, niezbędna i zawsze za zgodą zainteresowanego. Samodzielność, to jedyna droga do odpowiedzialności i decydowania o sobie – do niezależności. Nawet jeśli okupiona jest błędami, nawet jeśli nie można osiągnąć jej całkowicie. Życie każdego człowieka uszyte jest na jego miarę i każdy ma prawo i obowiązek korzystać z niego w mirę swoich możliwości.

#MądrePomaganie to takie, kiedy pomagamy wyłącznie w przestrzeni, w której dana osoba sobie nie radzi. Nadmiarowa pomoc to wyręczanie, może odbierać motywację do samodzielnego osiągania celów, rozleniwiać, powodować wycofanie z procesu decyzyjności, wywoływać wyuczoną bezradność, denerwować a nawet wywoływać konflikty -mówi Małgorzata Jagieluk – prezes zarządu Fundacji Dom. Nasi Partnerzy TAURON Polska Energia i ECO S.A są pięknym przykładem mądrego pomagania – zaufali nam, bo wiemy jakiej pomocy wymagają nasi podopieczni. Wspierają nas, dzięki czemu my możemy wspierać naszych podopiecznych. W końcu od 31 lat jesteśmy profesjonalistami w pomaganiu. – dodaje Pani Małgorzata.

Celem imprezy jest przybliżenie działań Fundacji oraz zachęcenie mieszkańców Opola do przekazywania 1% podatku na rzecz organizacji pożytku publicznego.

Tegoroczny Korowód to okazja, żeby posłuchać i zobaczyć co robimy. W studio na Rynku będziemy rozmawiać z przedstawicielami organizacji zajmujących się pomaganiem oraz z władzami Miasta Opola o tym, czym dla nich jest mądre pomaganie. Będzie też kolorowo i wesoło, na Rynku będzie można spotkać nasze jednoprocentowe patrole i przyłączyć się od zabawy. Patrole będą miały przygotowane dla Was niespodzianki – wypatrujcie ich na Rynku!

W relacji on-line zajrzymy do Budynku Ośrodka Rehabilitacji Społecznej i Zawodowej, gdzie zobaczycie jak wygląda rehabilitacja społeczna i zawodowa. Będziemy obserwować naszych Super Bohaterów w akcji – zobaczycie jak wygląda supermoc o tajemniczej nazwie ZARADNOŚĆ i ile różnych talentów mają nasi podopieczni. W korowodowym studio w budynku przy Szymanowskiego podglądniemy maluchy w trakcie terapii i rozstrzygniemy konkurs na maskę karnawałową – który już trwa! Gwarantujemy wielkie emocje i ogromną energię. W Tarnowie Opolskim przy ognisku odtańczymy gorącą Zumbę Shake i dowiemy się jakie górskie wyzwanie realizują podopieczni WTZ z Tarnowa Opolskiego.
Zapraszamy 25.02.2022 od 11.00 -14.00 online na https://www.facebook.com/DOMopole i na Rynek w Opolu! Czekamy na Was!

plakat korowod 2022 ver3
Plakat Kolorowy Korowód